Köpa Bostad
Bostadsrätter till salu i föreningen hittar du på Hemnet.
Om föreningen
I Uppsalas nya stadsdel Rosendal har Aros Bostad uppfört ett projekt med cirka 160 lägenheter. Från välplanerade och yteffektiva loftlägenheter med en takhöjd över fyra meter och sovloft på ca 15 kvm, till takvåningar med generösa terrasser. Bostäderna färdigställdes under början av 2020.
Föreningen är belagd i ett naturskönt och samtidigt stadsnära område som erbjuder ett aktivt uteliv i parker och närhet till gym, tennis och padelbanor.
Att flytta till ett modernt hus är att flytta till enkelhet och hållbarhet. I K57 Rosendal har man dessutom lagt till en komponent: lekfullhet. I husets hjärta ligger den gemensamma Hobby Lobbyn, vilket är precis vad det låter som, en självklar mötesplats för de boende med utrymme för dina specialintressen. Lokalen utrustas med verktyg för att till exempel mecka med cykeln, renovera möbler eller snickra ihop en helt ny favoritsyssla. Här kan du hämta inspiration från grannarna och utbyta idéer. Behöver du en paus kan du kliva ut till den mysiga innergården som binder samman husen. För dig som har gröna fingrar och vill ha en rogivande plats för dina växtprojekt finns här arbetsbord och odlingslådor. I huset finns även flera bekvämligheter som underlättar vardagen: Garaget når du smidigt med hiss från ditt våningsplan och bland de gemensamma utrymmena finns grovtvättstuga, cykelrum och barnvagnsrum.
Målsättningen för vår bostadsrättsförening är givetvis att alla skall trivas och känna trygghet och gemenskap i boendet.
Styrelsen beviljar dig medlemskap
En grundprincip för alla ekonomiska föreningar är att de ska vara öppna. Den som vill bli medlem får inte stängas ute. I en bostadsrättsförening är denna princip inte riktigt lika uttalad.
Styrelsen, som beviljar medlemskapet i bostadsrättsföreningen, prövar om köparen uppfyller de krav som finns i lag och stadgar. Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen. Styrelsen får däremot inte vägra något medlemskap med hänvisning till att han eller hon inte är svensk medborgare, kommer från ett visst land eller saknar förmögenhet. Det är dock tillåtet att vägra juridiska personer medlemskap i en bostadsrättsförening. Villkoret för att ditt köp av bostadsrätten ska bli giltigt är att du blivit antagen som medlem.
Styrelsen är skyldig att snarast, normalt inom en månad från ansökan, avgöra frågan och ge dig ett besked. Om styrelsen vägrar dig medlemskap blir överlåtelsen ogiltig och säljaren kvarstår som bostadsrättshavare. Du kan ansöka om prövning i hyresnämnden och hyresnämndens beslut kan överklagas.
Granska årsredovisningen.
- Hur stora lån har föreningen?
- Finns en professionell underhållsplan?
- Har reparationer gjorts, hur har de i så fall finansierats?
Läs Stadgarna
Så att du får reda på vilka skyldigheter och rättigheter du som enskild bostadsrättshavare och föreningen har mot varandra.
Diskutera lägenheten och huset med ordföranden, kassören eller sekreteraren.
- Vilka större reparationer är på gång?
- I vilket skick är stammar, fasad, tak, värmesystem, hiss, elledningar, fönster med mera.
- Har den som säljer bostadsrätten skulder till föreningen eller lån med lägenheten som säkerhet?
- Red ut eventuella oklarheter i årsredovisningen.
Inspektera lägenheten
Den som sålt bostadsrätten kan sällan hållas ansvarig för ett fel efter köpet. Kom i förväg överens med säljaren vilken utrustning som ingår i köpet, till exempel tvätt- och diskmaskin.
Finns det behörigheter för gjorda installationer. Inspektera även kringutrymmen som källare, tvättstuga, mm.
Kontrollera mäklaren - om du är osäker
Är det en mäklare som förmedlar köpet, bör man kontrollera att han eller hon är registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden, Då vet man att det finns en ansvarsförsäkring om något skulle gå fel i själva mäklartjänsten.
Skaffa en skriftlig beskrivning av bostadsrätten
Den kan behövas som bevis, om man skulle hamna i en tvist med mäklaren efter köpet. Man bör även spara den kostnadskalkyl som mäklaren är skyldig att göra.